Nagyon hosszú

2024.05.04. 18:49

Új hazai rekord Nyúlon: 740 méter hosszú palacsintakígyót sütöttek - galéria

Megdöntötték a palacsintasütés hazai rekordját szombaton Nyúlon: 740 méteres kígyót sütöttek majdnem négyezer darabból.

Gyurina Zsolt

Fotó: Nagy Gábor

Hatalmas volt a sürgés forgás szombaton a nyúli sportpályánál, a palcsintafesztivál helyszínén. Kirakodóvásár, koncertek sora színesítette a fő attrakciót, amely a palacsintakígyó hazai rekordjának megdöntése volt. Az egymásba tolt asztalok során négyes-ötös sorban sorakoztak egymásba fonva a már elkészült, megtöltött palacsinták, miközben szorgos kezek újabb és újabb darabokat illesztettek hozzájuk. 

Az egyik munkás Schmiedt Henrik polgármester volt, aki az esemény kapcsán azt emelte ki, hogy nagyon jól meg tudta mozgatni a falu és a környék lakosságát, de még messze földről is hoztak palacsintákat, egészen a Felvidékről is. 

Ezt mindenki szereti

Az ötletgazda Búzásné Kata, a nyúli Fiatalokért Együtt Kulturális Egyesület szervezője szombaton hajnali ötkor kelt, hogy elkezdje sütni a finomságokat. 

- A palacsintát mindenki szereti, könnyen elkészíthető, így jött az ötlet, hogy ha már palacsintafesztivált rendezünk, akkor tegyük azt emlékezetessé. Megnéztem, hogy mennyi a mostani rekord, és úgy gondoltam, egy ilyen fantasztikus faluban ezt könnyedén felülmúljuk, ha összefogunk. És nem tévedtem. Lehet, hogy majd ezt is megdöntik valahol, valakik, de nem érdekes: ez a rekord addig fog élni, amíg mi emlékszünk rá, mert ez annak is emléket állít, hogy a közösségünk hozta össze - avatott be minket Búzásné Kata. - Elsőként úgy számoltunk, hogy 2050 palacsintát kell sütnünk a szükséges 420 méter eléréséhez, de közben rájöttünk, hogy még ez sem lett volna elég. Ám aggódnunk nem kellett, mert annyian hoztak plusz palacsintát, hogy szerintem már délelőtt tíz körül összejött az új csúcshoz szükséges mennyiség - fogalmazott. Mi is láttuk az íveket, amelyeken ötvenesével rögzítették azok nevét, akik hozták az általuk otthon sütött lapos finomságokat. Volt, aki ötvenet, más százat, de olyat is láttunk, hogy egy egyesület 520 darabot hozott. Legalább 15-20 féle töltelék volt.

Otthoni munkák

Többen elmondták, hogy már hajnalban nekiálltak otthonukban a sütésnek. A győri Arany-iskola negyedikes tanulója, Kovács Brigitta Jázmin az egyike volt a sok önkéntesnek. Kevert, töltött, segített anyának egész nap, hogy mindennel időre elkészüljenek. Két másik lelkes segítő, Kálmán Barbara és Tóth György együtt pakolta szorgalmasan a töltelékeket a végeláthatatlan hosszú asztalokon, éppen baracklekvárost és szedreset hengerítettek. Barbara száztizenkét palacsintát sütött otthon előző este, ezekkel szállt be a rekord elérésére. Az nagyon érdekelt, hogyan tudták megállni, hogy közben el ne fogyasszanak néhány darabot, de elmondták, hogy két dolog segített: egyrészt az a cél lebegett a szemük előtt, hogy a rekord minél veretesebb legyen, másrészt a százvalahányadik palacsinta megtöltése után már a látványtól is eltelik az ember. 

Megszületett az új csúcs

Sebestyén István Budapestről érkezett, a Magyar Rekord Egyesület nevében hitelesítette az eredményt. Mint lapunknak elmondta, az előző csúcs 400 méter volt, ezt Mátraterenyén érték el két éve. A pandémia óta kezd újra visszatérni az emberek vállalkozó kedve, újra sok helyre hívják hitelesíteni. Sebestyén István pedig akkurátusan számolt és hitelesített, majd bejelenthette az új csúcsot: 740 méter. Ez pedig, húsz centiméteres palacsintákkal számolva bizony tényleg közel 4000 darabot jelent...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában